Nyhetsbrev november 2023

BRF Svejk Östgötagatan 32 Nyhetsbrev 

2023-11-23

Bästa medlem,

Styrelsen skickar här ytterligare information inför julen.

Värmeoptimering för att sänka uppvärmningskostnaderna

För att minska värmeförbrukningen och våra fasta kostnader, samt öka komforten, har styrelsen nu tagit i drift en smartare reglering av värmen i huset. Här får du mer information om systemet. Det visar sig att det är ganska stora temperaturskillnader i olika lägenheter, något som styrelsen nu jobbar för att åtgärda och jämna ut.

Tyvärr tvingas vi höja avgiften igen

Budgetarbetet inför 2024 var besvärligt, med tanke på alla ökade kostnader som föreningen tvingas betala.

Föreningen har dessutom under många tidigare år avstått från amorteringar på våra lån, som förnärvarande är närmare 8 miljoner kr. Vi amorterar, sedan två år tillbaka, 130 tkr/år. För att uppnå en rimligare ekonomisk balans har styrelsen beslutat att höja avgiften med 19 %. Avgiften kommer därefter att ligga på ca 700 m2/år. Notera att ett bredband, med kapaciteten 1000/1000 Mbit/s, ingår för alla lägenheter. För privatpersoner kostar en enskild sådan uppkoppling ca 550 kr i månaden.

Nu fritt att kopiera nycklar från Assa-systemet

För många år sedan byttes alla låscylindrar, in till lägenheterna, till ett ”skyddat system” som man inte fritt kan kopiera nycklar till utan styrelsens medgivande. Låssystemet från Assa heter ”CFF370”. Föreningens leverantör avseende lås är Slokab, 08-270750, info@slokab.se. Slokab har fått instruktion att alla medlemmar som hör av sig fritt skall få kopiera sina nycklar vid behov så länge skyddet för systemet gäller. Observera att Svejk INTE längre arbetar med Södermalms Lås då de vid upprepade tillfällen överdebiterat oss och skickat fakturor för orimliga saker. För information så saknar styrelsen huvudnyckel och möjlighet att gå in i några av dessa lägenheter. 

Bullerproblem för lägenheter nära restaurangen

Det är fortfarande ett problem att ljud från restaurangen tränger in i vissa lägenheter. Styrelsen jobbar vidare med frågan vilket inkluderar detaljgranskning av alla fastighetens ritningar för att hitta orsaker till hur ljudet fortplantar sig.

God Jul hälsar styrelsen i Brf Svejk, styrelsen@brfsvejk.se.

Publicerad i Uncategorized

Nyhetsbrev oktober 2022

Bästa medlem,
Styrelsen jobbar vidare med att skapa ett tryggt och
trivsamt boende på Östgötagatan. Några saker att tänka på.


Våra kostnader för el kommer att öka kraftigt
Föreningen har haft ett bundet elavtal som nu löper ut.
Därför måste ett nytt avtal tecknas och priserna har stigit
dramatiskt. Föreningens månadsavgift har legat på 1200
kr/månad. Vi räknar med att den kommer att öka till över
6000 kr om förbrukningen inte minskar. Därför behöver vi
alla tänka till och hjälpas åt. Kanske vi kan ta trapporna
istället för hissen, vilket också ger lite extra motion? Kanske
hänga tvätten istället för att köra torktumlaren?


Överfulla brevlågor
Tyvärr är det många som inte tömmer sina brevlådor.
Brevbäraren är förtvivlad när hen inte kan få in posten i
överfulla fack. Därför är det viktigt att de töms regelbundet.
Även om du inte bor permanent i huset måste du tillse att
den töms.


Om du hyr ut i andra hand, tänk på deklarationen
Föreningen får frågor från Skatteverket rörande enskilda
medlemmars andrahandsuthyrning. Styrelsen är skyldig att
lämna aktuell information. Därför är det viktigt att du
deklarerar korrekt för dina inkomster. Notera att det
löpande lämnas kontrolluppgifter från AirBnB till
Skatteverket. Om du inte deklarerar så är risken stor att du
får problem längre fram. Regler och anvisningar finns på
Skatteverkets hemsida. Det är också viktigt att du har
uppdaterade kontaktuppgifter till dig och eventuell
andrahandshyresgäst på www.nabo.se.


Inga obehöriga i huset
Se till att dörrar stängs efter er och släpp inte in obehöriga i
huset.


Påminnelse om regler i tvättstugan
Om du hyr ut din lägenhet för kortare tid i andra hand så
ska dessa hyresgäster enbart använda den lilla tvättstugan
som inte är bokningsbar.


Har du synpunkter på saker som kan bli bättre?
Hör av dig till styrelsen direkt så kan vi ha en konstruktiv
dialog kring möjliga förbättringar. Din återkoppling är
värdefull.
Hösthälsningar från styrelsen i Brf Svejk,
styrelsen@brfsvejk.se

Publicerad i Uncategorized

Nyhetsbrev BRF Svejk – Juni 2021

Bästa medlem!

Efter ett besvärligt år för många av oss, med ett antal fall av inbrott och skadegörelse i trapphuset så har nu trygghetskameror installerats på flera platser i trapphuset. Dessa är nu igång. Vi byter också inpasseringssystem, för att obehöriga inte lika lätt ska kunna ta sig in i huset, se nedan.

Nytt inpasseringssystem med Parakey

Alla som är ägare (och ägare/permanentboendes familj) skall ha blivit registrerade som användare i Parakey-systemet och är ”uppmärkta” i systemet som ”BRF-ägare”.

Ni kan redan idag använda Parakey-låsen och vi uppmanar alla att testa systemet. Man kan antingen öppna med Parakey-appen eller (för nyare telefoner som har funktionen NFC) så kan man hålla telefonen mot Parakey-etikettens mitt där det sitter ett chip, så öppnas dörren. På iPhone sitter NFC-läsaren i ovankant på telefonen vid kameran. På Samsung ofta mitt på telefonens baksida.


I nästa steg – som kommer ske med separat information efter att systemet är slutinstallerat – så kommer alla ägare att kunna ge andrahandshyresgäster, leverantörer, bud etc nycklar själva, för den exakta tidperiod som man önskar. Dela INTE dina egna personliga inloggningsuppgifter till DITT Parakey-konto.


Det gamla systemet kommer att fortfarande att fungera parallellt under en kortare tid framöver. Mer info kommer!

BRF Svejk har gått med i Grannsamverkan Södermalm

Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat.


Du som medlem har möjlighet att genomföra en digital utbildning i grannsamverkan. Meddela ditt intresse till styrelsen@brfsvejk.se så får du mer info om hur du genomför den digitala utbildningen (ca 45 min).

Nu finns Brf Svejk i Safeland

Vi har skapat en egen sluten grupp i appen Safeland där vi kan hålla varandra informerade om vad som pågår i vår fastighet och område. Gå med genom att klicka på länken och registrera dig här: https://app.safe.land/g/9xbwds.

Uppfräschning av vår innergård

Som ni kanske har noterat har vi fräschatupp vår innergård med bland annat ett fler växter. Tekab har fått uppdrag att vattna dessa under sommaren.

BRF Svejk - fasad

Åtgärd mot kalldrag i fönstren

Efter det stora renoveringsarbetet med våra fönster har vi noterat att det drar in kall luft i vissa fönster.
En relativt enkel åtgärd i en lägenhet gav mycket goda resultat. Passformen på träpluggar på ytterbågen an-passades till motsvarande hål och dammlister installerades mellan bågarna. Draget försvann och det blev märkbart ljudisolerat.
Styrelsen upphandlar nu detta arbete, med planerad start efter sommaren.

Styrelse

Efter föreningsstämman den 18 maj och konstituerande möte:

  • Ordförande:
    • William Naversten
  • Ledamöter:
    • David Sunnerfors
    • Anders Wickström
    • Carmen Stefan
    • Ronny Bodinger
  • Suppleanter:
    • Olof Kernell
    • Fredrik Östman

Valberedning

  • Karolina Renhed (karolina.renhed@gmail.com)
  • Jesper Ekerling

Trevlig sommar önskar styrelsen i Brf Svejk!

styrelsen@brfsvejk.se

Publicerad i Nyhetsbrev

Nyhetsbrev BRF Svejk december 2020

Hej medlemmar,

Som styrelsen tidigare har informerat om kommer föreningen byta ekonomisk förvaltare fr o m den 1 januari 2021 från Botema till Nabo. Det innebär att avierna fr o m januari kommer skickas av Nabo.

Avin för januari, den första från Nabo med förfallodatum 2020-12-31, postas till dig under kommande vecka. Med start 11/12 kan du som medlem komma åt dina avier och ändra aviseringssätt genom att logga in med Bank-ID på www.nabo.se alternativt logga in med avinummer och lösenord som finns på avin som Nabo skickar till dig.

Vi ber dig vara extra uppmärksam när det gäller betalning av framtida avier och bankgirot som du ska betala till. Bankgirot hittar du på respektive avi. Både det gamla och det nya bankgirot är öppna under en övergångsperiod.

I välkomstpamfletten som bifogas (http://media.brfsvejk.se/2020/12/2020_Nabo_valkomstpamflett.pdf) står all information som du som medlem behöver för att du ska kunna ändra aviseringssätt.

Frågor och funderingar hänvisas i vanlig ordning till mailadress: styrelsen@brfsvejk.se

Vänliga hälsningar,
Styrelsen

Publicerad i Uncategorized

Nyhetsbrev juni

Bästa medlem,

Sommaren är på intåg med en säkerligen välbehövlig vila för många av oss. Men tiden går fort och snart är det mitten av augusti. Då drar en del restpunkter igång, som styrelsen redan nu vill flagga för.

Återkoppling från ventilationskontroll

Den 17-18 mars genomfördes den obligatoriska ventilationskontrollen (OVKn). Den visade att nästa alla lägenheter hade för låga grundvärden. Därför kommer ventilationssystemet att rengöras. Det kommer att starta vecka 35. Det innebär att Peter Sotare behöver komma in i våra lägenheter igen. Åtta lägenheter är ombyggda på ett sätt som inte följer originalutförande och inte uppfyller kraven. Åtgärderna i dessa lägenheter kommer i slutänden att belasta respektive medlem. Mer information om projektet kommer i augusti.

Ekonomisk förvaltning

Under året fasar vi ut Botema som föreningens ekonomiska förvaltare. Istället kommer dessa tjänster att levereras av Nabo. De har ett modernare ekonomisystem och en web-portal för enklare digital informationsöverföring där både styrelse och medlemmar lan logga in med Bank-ID.

Renovering av grannfastigheten

Med start den 1/9 kommer vår grannfastighet mot gården att byta ut sitt bjälklaget. Väderskydd kommer byggas upp och eventuella stödben till detta kommer hamna på insidan av vår gård. Tyvärr kommer det innebära störningar för oss dagtid, när arbetet pågår, framför allt den första månaden. Arbetet beräknas pågå i sex månader.

Extra föreningsstämma

Till hösten kommer styrelsen att kalla till den extra föreningsstämma som vi beslutade om vid vår ordinarie stämma. Då behandlar vi de inkomna motionerna.

Reparation av putsskador

Styrelsen har genomfört en upphandling för att reparera de skador på fasaden som uppstod i samband med fönsterrenoveringen. Svensk Byggservice har fått uppdraget. Arbetet startar vecka 34. Mer information kommer i augusti.

Påminnelse om andrahandsuthyrning

Om din lägenhet hyrs ut måste formuläret på föreningens hemsida uppdateras annars är inte uthyrningen giltig. Och tänk noga igenom vem du hyr ut till!

Styrelse

Efter den föreningsstämman den 18 maj ser styrelsen ut som följer:

Ordförande: Karolina Renhed

Ledamöter: David Sunnerfors, Anders Wickström, Carmen Stefan, William Naversten

Suppleanter: Olof Kernell Fredrik Hjelm

Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen, enklast på styrelsen@brfsvejk.se

Nu önskar vi först alla en riktigt trevlig sommar.

Styrelsen Brf Svejk

Publicerad i Uncategorized

Nyhetsbrev april 2020

Bästa medlem,

Det är fortsatt mycket som händer i huset. Och i världen… Corona-pandemin har gjort tillvaron annorlunda för de flesta av oss på något sätt. Hoppas ändå att ni alla medlemmar, efter omständigheterna, mår bra. Lite information om läget i huset.

Ekonomi

På grund av Corona har våra hyresgäster just nu en besvärlig ekonomisk situation. De har vädjat till styrelsen om en hyresrabatt. Styrelsen har därför beslutat att bevilja en hyresrabatt under tre månader, i enlighet med regeringens förslag. Det innebär att, om staten går in och tar 25 % av hyran för dessa månader så gör föreningen samma uppoffring. Det påverkar naturligtvis vår ekonomi, men ger förutsättningar för våra butiker att leva vidare och fortsätta betala hyra framöver. 

Återkoppling från ventilationskontroll

Den 17-18 mars genomfördes den obligatoriska ventilationskontrollen (OVKn). Den visade att nästa alla lägenheter hade för låga grundvärden. Därför kommer ventilationssystemet att behöva rengöras vilket enligt Peter Sotare åtgärdar dessa problem. Dessutom har ett antal lägenheter andra anmärkningar av olika grad som behöver åtgärdas i respektive lägenhet. Beroende på typ av fel och hur det har uppstått så kan det bli den enskilde medlemmen som får betala åtgärden. Mer information till berörda lägenheter kommer.

Håll ordning och reda i huset

Hjälp till att hålla ordning i grovsopsrummet och sortera i rätt kärl. För avfall som vi inte tar hand om i vårt rum, exempelvis metall, så finns ett kärl på Åsögatan runt hörnet.

Kommande föreningsstämma blir den 18 maj

Ordinarie föreningsstämma för räkenskapsåret 2019 kommer att hållas den 18 maj kl 19.30 på föreningens innergård. En formell kallelse med dagordning skickas ut tre veckor innan mötet. Motionstiden har gått ut.

Aktuellt om fasaden

Styrelsen genomför en upphandling för att reparera de skador på fasaden som uppstod i samband med fönsterrenoveringen. Vi planerar för detta arbete under maj månad.

Styrelse

Styrelsen har haft extra mycket arbete under det senaste året. Alla ställer upp och bidrar inom olika områden på ett konstruktivt sätt, vilket gör att arbetet går framåt i god anda.
Ordförande: Karolina Renhed Ledamöter: David Sunnerfors, Helena Jönsson, Anders Wickström, Carmen Stefan Suppleanter: Catarina Hasslev
Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen, enklast på styrelsen@brfsvejk.se.

Påminnelse om andrahandsuthyrning

Om din lägenhet hyrs ut måste formuläret på föreningens hemsida uppdateras annars är inte uthyrningen giltig.

Vänliga hälsningar,

Styrelsen Brf Svejk

Publicerad i Uncategorized

Nyhetsbrev feb 2020

Bästa medlem,

Ett händelserikt år har passerat. För många av er förknippas det kanske med alla turer och olägenheter som fönsterrenoveringen medförde. Från styrelsens sida vill vi tacka för er tålmodighet. Trots förseningen så ser vi ändå ett gott resultatet, till en lägre kostnad än förväntat.

Ytterligare information:

Ekonomi

Vi har en fortsatt god ekonomi med positivt kassaflöde från den löpande verksamheten. Dock har fönsterrenoveringen, som vi förhoppningsvis inte behöver göra igen på cirka 20 år, redovisats som ”Övriga reparationer”, vilket belastar resultatet negativt för det gångna året. Styrelsen har därför tagit ett ytterligare lån på 800 tusen för att ha tillräcklig likviditet.

Kommande obligatorisk ventilationskontroll

Vart sjätte år genomförs en obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Tiden går fort och nu är det dags igen. Den 17-18 mars kommer ventilationen i varje lägenhet att kontrolleras av företaget Peter Sotare. Rent praktiskt innebär det att samtliga nycklar måste samlas in igen om det inte är någon i lägenheten som kan släppa in OVK-kontrollanten. Närmare information kommer i början av mars. 

Kommande stamspolning

Det är även är dags för en stamspolning, vilken kommer genomföras i samband med OVK:n, då vi ändå gör en nyckelinsamling. Mer info om dessa arbeten inom kort.

Kommande föreningsstämma blir den 18 maj

Ordinarie föreningsstämma för räkenskapsåret 2019 kommer att hållas den 18 maj kl 19.30 på föreningens innergård. En formell kallelse med dagordning skickas ut tre veckor innan mötet.

Medlemmar är välkomna att lämna in motioner till stämman. Dessa skickas till styrelsen@brfsvejk.se senast den 22 april.

Vänliga hälsningar

Styrelsen Brf Svejk

Publicerad i Uncategorized

Återkoppling efter slutbesiktning av fönsterrenovering

Medlemmar i Svejk,

Den 12/11 genomfördes slutbesiktningen av fönsterrenoveringen av vår utsedda fönsterexpert. Utlåtandet har nu kommit till styrelsen.

I tre lägenheter saknades nycklar och ingen öppnade, så där kunde ingen besiktning utföras.

Bland övriga lägenheter kom endast åtta igenom helt utan anmärkningar. I de fall lägenhetsinnehavarna var hemma återlämnades då nycklarna.

För övriga lägenheter finns anmärkningar som ska åtgärdas. Dessa är dock i de flesta fall ganska enkla saker exempelvis behov av bättringsmålning, justering av frigång, märken av klisterlappar kvar, ”fickor” där vatten kan ansamlas, etc. På vissa fönster noterades också glipor som medför drag och förslag på åtgärder för respektive fönster.

I något fall uppmättes förhöjd fukthalt, vilket medför ett mer omfattande arbete. I något fall hade felaktiga skruvar använts, vilket också medför ett mer omfattande arbete.

Fog och Fönster går igenom utlåtandet och kommer under början av nästa vecka avisera berörda lägenheter, med en lapp på dörren, om vilken dag som anmärkningarna ska åtgärdas. Vi hoppas alla att det ska gå fort.

För allas information så är det en glipa på ungefär 1 mm mellan ytter- och innerfönster. Det är helt fackmannamässigt och innebär att det blir (ska vara) en viss luftcirkulation mellan fönsteren för att undvika kondensbildning. Tätningslisten sitter på innerfönstret och tätar mot karmen. Den är och ska vara något längre en fönsterbågen, så klipp inte bort den biten. Det är möjligt att sätta en dammtätningslist i glipan men experterna hälsar att den har mycket liten inverkan på eventuellt drag från fönstret.

Hälsningar,

//Styrelsen

Publicerad i Uncategorized

Fönsterrenoveringen: Slutbesiktning tisdag den 12 november 8 – 11.


Medlemmar i Svejk,

Fönsterrenoveringen lider mot sitt slut. Det sista momentet är slutbesiktningen, för att säkerställa ett väl utfört arbete i respektive lägenhet. Planen är att den genomförs på tisdag den 12 november mellan kl 8 och 11.

Slutbesiktningen innebär att en representant för Fog & Fönster, en eller två representanter från styrelsen samt vår anlitade oberoende expert kommer att gå igenom och kontrollera alla (eller tillräckligt många) fönster. Därför måste vi få möjlighet att komma in i lägenheterna. Om ingen är hemma och öppnar när vi ringer på, så avser vi att använda den lägenhetsnyckel som Fog & Fönster fortfarande förvaltar. Vi börjar med lägenheterna högst upp i huset och vandrar neråt.

Innan besiktningen äger rum önskar vi er återkoppling på utförandet i form av någon/några kortare och koncisa kommentarer, dvs om ni har några synpunkter/funderingar eller ifall ni är nöjda. Återkom med kommentar, namn och lägenhetsnummer om det är något ni vill uppmärksamma lite extra, innan besiktningen. Skicka dessa till styrelsen@brfsvejk.se

/Styrelsen

Publicerad i Uncategorized

Information om arbetet med fönsterrenovering

Medlemmar,

Som ni alla märkt så pågår renoveringen av våra fönster fortfarande, trots att planen var att arbetet skulle vara avslutat i mitten av oktober. Flera av oss har påverkats negativt av denna försening. Från styrelsens sida beklagar vi situationen och medger att informationen kring projektet har varit bristfällig.

En kort bakgrund och förklaring som följer:

Styrelsen upphandlade fönsterrenoveringen utifrån anbud från tre olika leverantörer. Fog & Fönster var klart mest prisvärt. De lovade dessutom att hantera all information till medlemmarna under projektets gång. Tidplanen var att arbetet skulle utföras under perioden 12 augusti till 18 oktober. Styrelsen adderade en vitesklausul som innebär att varje veckas försening resulterar i ett avdrag på 20 000 kr. Fog & Fönster hade inga problem att acceptera detta krav från styrelsens sida eftersom de hälsade att de hade extra resurser att sätta in om tidplanen skulle börja glida åt fel håll. Dessutom accepterade Fog & Fönster att styrelsen anlitade en oberoende expert (Kvarnens Fönsterhantverk), som på styrelsens uppdrag följer och kontrollerar att arbetet blir korrekt utfört. Denna expert kommer också att bistå styrelsen under slutbesiktningen. Vi förhandlade också till oss en bra betalningsplan som hjälper oss att hantera föreningens kassaflöde. Detta låg till grund för att styrelsen signerade ett avtal med Fog & Fönster.

Under arbetets gång har det visat sig att mängden rötskador på fönster och karmar var betydligt mer omfattande än vad alla parter kunde förutse. Dessa skador lagas av snickare genom att trädelar skärs bort och ersätts av friskt trä. Det har bidragit till förseningen. Fog & Fönster har också klagat över att det har varit problem att få tillträde till vissa lägenheter, vilket påverkat deras arbete.

Fram till igår (30/10) har informationen från Fog & Fönster varit att arbetet har en försening på två veckor. Men idag (31/10) kommer ett nytt bud från Fog & Fönster att även nästa vecka kommer behöva tas i anspråk för att färdigställa arbetet. Det innebär totalt tre veckors försening och ett sammanlagt avdrag på 75 000 kr (inklusive moms) på slutfakturan.

Styrelsen inser att det inte är optimalt att måla när temperaturen närmar sig noll grader. Därför var vi noga i upphandlingen med att arbetet skulle kunna färdigställas under en sammanhängande period, med start direkt efter semestern och slut innan kylan kommer. Det har tyvärr, av nämnda anledningar, inte blivit så. Att avbryta projektet nu, för att återuppta till våren, har inte bedömts som ett realistiskt alternativ. Däremot kommer inte styrelsen att godkänna slutfaktureringen utan att slutbesiktningen levererat ett godkänt utlåtande för samtliga fönster. Om sent målade fönster, med tanke på låg utomhustemperatur, visar sig hålla en sämre kvalitet så får vi överväga att göra om det arbetet till våren.

Återigen beklagar vi förseningen. Men vi är ändå glada att vi har lyckats genomföra projektet, som hittills, utifrån rapporterna från vår oberoende expert, har utförts helt enligt hans rekommendationer. Med tanke på rötskadornas omfattning var det verkligen i sista stund att arbetet kom igång. Styrelsen räknar också med att vi med dessa åtgärder både minskar bullernivåer och sparar energi.

Hälsningar

styrelsen

Publicerad i Uncategorized